Bevisstløse voksne og barn

Alle som er bevisstløse må få hjelp raskt. De kan bli kvalt hvis luftveiene blokkeres. Å gi fri luftvei er enkelt, men det haster!

Vurder bevissthet
Snakk til personen.
– Er han eller hun våken?

Får du ikke svar skal du riste og rope for å se om du får en reaksjon. Målet er å finne ut om den skadde lever og puster. Får du ikke svar er personen bevisstløs og trenger rask hjelp.

Gi fri luftvei

Fri luftvei er det viktigste, uansett årsak til bevisstløsheten. En bevisstløs person er ikke i stand til å holde luftveien åpen selv.

Slik gir du fri luftvei:

  • Dra personens hake fremover, så det blir et underbitt
  • Bøy personens hode bakover

Hold grepet i hodet og haken. Når du gjør dette, lager du en passasje bak tungen for luft. Hold grepet og sjekk om personen puster normalt.

Har personen vært utsatt for en kraftig ulykke, slik som trafikkulykke med stor fart eller et høyt fall, kan nakken kan være skadet. Du skal da løfte hodet til normal posisjon, ikke bakover.
Dra haken tydeligere frem i underbitt for å få fri luftvei. Fri luftvei er det viktigste for at personen ikke skal bli kvalt. Hold hodet i en fast posisjon, og ikke beveg det.

Sjekk for normal pust

# Se – føl – lytt

Sjekk om personen puster normalt. Legg kinnet ditt nært mot munn og nese og føl etter en varm luftstrøm. Se ned mot bryst og mage for bevegelse. Bruk inntil 10 sekunder for å bestemme om det er pust eller ikke. Normal pust gir jevne bevegelser – du hører og føler jevn en luftstrøm fra munn og nese.

Er det ingen eller unormal pust må du starte hjerte-lungeredning. Gjør dette

Er personen bevisstløs, men puster normalt?
Har du sjekket pusten og den er normal?

Forsikre deg i ett minutt om at pusten fortsatt er normal og legg personen i sideleie:

  1. Sett deg på kne ved siden av personen og legg armen nærmest deg ut til siden. Ta tak i beinet på motsatt side og løft kneet slik at det står opp i en vinkel.
  2. Ta armen på motsatt side over mot deg og legg den på personens eget kinn. Behold din hånd mot personens hånd og kinn og har kontroll på personens hode.
  3. Dra personens bøyde kne over mot din side og rull personen over på siden. Nå kan du ta ut din egen hånd.
  4. Bøy hodet bakover. Personens munn er mot bakken. Dra kneet oppover mot personens mage, slik at benet ligger ut i en vinkel og gir god støtte. Personen skal ligge på siden, og ikke skli over i mageleie.

Nå ligger personen i sideleie. Luftveien er fri ved at tungen sklir fremover. Har personen noe i munnen vil det renne ut. Det blir også lettere for personen å puste. Dekk til personen, for å hindre nedkjøling. Du må nå følge med på personen og se etter normal pust. Vent på ambulanse.

Nasjonal digital læringsarena